Nieuws  |  Aanbod  |  Portfolio  |  Over ons  |  Contact

 

Documentaires

Een documentaire is een montage van radio-, televisie- of filmopnames die een beeld geven van een politiek, wetenschappelijk, maatschappelijk of historisch onderwerp. Documentaires zijn vaak informatief van aard. Soms trachten documentaires een objectief beeld te geven van een onderwerp, maar soms wordt juist de nadruk gelegd op de subjectieve visie van de filmmaker. De documentaire tracht als één van de manieren van het vertellen van verhalen de toeschouwer met zijn beeldverhaal de werkelijkheid te laten zien van buiten de wereld van de film. De soorten, vormen en genres van documentaires en de daarachterliggende bedoelingen lopen uiteen. Maar het voornaamste raakvlak dat verschillende soorten documentaires hebben is de weergave van de werkelijkheid. Deze werkelijkheid is een 'subjectieve constructie' van de filmmakers.

banner-docu2

Onderstaand enkele voorbeelden van documentaires die Orphic Film onderscheidt:

 • Traditionele documentaire
  Hierbij wordt vaak via een verslaggever of een voice-over (ingesproken tekst) het thema verkend. Er worden mensen geinterviewd en via de vraagstellingen wordt de inhoud en richting van deze documentairevorm gestuurd (geregisseerd). Doorgaans heeft zo een documentaire een strakke vertelstructuur, met een “kop” en een “staart”. Historische beelden, foto’s, tekstkaarten en eigen videoregistraties wisselen elkaar af, mogelijk opgeluisterd met muziek.
   
 • Docu-drama
  In deze werkvorm wordt (worden) een bestaande casus (enkele bestaande casussen) zoveel mogelijk nagespeeld door dezelfde personen als die in de werkelijkheid hiermee ermee te maken hebben (gehad). Via een globaal script wordt de reconstructie voorbereid. De visuele stijl kan zowel op een (korte) fictie-speelfilm lijken als op een reallife registratie. Vanuit de traditionele documentaire-stijl kunnen elementen worden gebruikt, mits op bescheiden wijze toegepast (voice-over, tekstkaarten, etc.).
   
 • Reallife registratie
  De reallife registratie wijkt sterk van voorgaande twee vormen. Er wordt uitsluitend de werkelijkheid getoond, onder het bekende filmmotto “don’t tell them, show them”. We krijgen op deze manier een realistische inkijk in de werkelijkheid. De visuele stijl is vaak als een live-registratie (weinig gestileerd), alsof de kijker als onzichtbare derde (toeschouwer) bij de gebeurtenissen aanwezig is. Door enkele situaties parallel te volgen is een tijdsbeeld te geven, waarin niet altijd een kop en een staart aan te wijzen is. Door de opnames over een langere periode uit te smeren, kun je de ontwikkeling van een situatie in de tijd volgen. Het is dan noodzaak de juiste momenten (momentopnames) te kiezen om te filmen.
> Orphic Film  > Aanbod  > Documentaires